Recuperare fizică, kinetoterapie și terapie prin masaj – Spitalul Colțea

178

Cu toții știm cât e de greu să stăm, chiar și numai pentru câteva zile, la pat, atunci când suntem bolnavi. Imaginați-vă cum ar fi să vă petreceți câteva luni de zile astfel. Insuportabil. Un pacient care suferă de o boală hematologică poate petrece chiar și luni de zile internat în spital, iar simplul fapt că reușește să depășească acest moment îl face un adevărat luptător. 

Pe lângă lupta cu boala care se dă în mintea pacientului, acesta luptă și cu ceea ce se întâmplă cu corpul lui în lunile petrecute în spital. Pe parcursul tratamentelor pacienții pierd în greutate, mai ales din masa musculară, iar mișcarea devine din ce în ce mai dificilă. De aceea au nevoie de activități care să-i ajute să-și recapete condiția fizică și să se poată reîntoarce la o viață cât mai normală. Nu degeaba se spune că sportul este rugăciunea trupului. 

Pentru că înțelegem cât de importantă este mișcarea în procesul de recuperare al acestor oameni, am hotărât să dezvoltăm un proiect care să vină în ajutorul lor, oferind ședințe de recuperare fizică, kinetoterapie și terapie prin masaj în cadrul secției de hematologie a Spitalului Colțea, prin colaborare cu fiziokinetoterapeutul Corneliu Filimon.

Accesul la aceste ședințe de kinetoterapie nu numai că îi ajută pe pacienți în procesul de recuperare a condiției fizice necesare pentru o viață normală, dar le îmbunătățește considerabil starea emoțională, redându-le încrederea în forțele proprii și dorința de a duce lupta la bun sfârșit.

Fiziokinetoterapeutul Corneliu Filimon

Corneliu Filimon are 32 de ani și este fiziokinetoterapeut, absolvent al specializării Kinetoterapie și Motricitate specială în anul 2009, cu studii aprofundate de Kinetoterapie în afecțiunile ortopedico-traumatice.

Cu o experiență de aproape 10 ani în clinici specializate, Corneliu a ajutat o mulțime de pacienți cu diferite afecțiuni, copii sau sportivi. Din luna mai 2018 a început colaborarea cu ARDCEL, fiind dornic să ajute cât mai mulți oameni și aducând un aport important în munca asociației noastre.

Corneliu își dorește ca prin activitățile sale din cadrul secției de hematologie a Spitalului Colțea să reușească să îmbunătățească starea pacienților, atât a celor care încă nu au început tratamentul, cât și a acelora care sunt în stadiu de refacere. Scopul lui este să-i ajute pe pacienți să aibă o condiție fizică și un tonus muscular cât mai bune, dar și o stare de spirit pe măsură.

Ce îi place cel mai mult la munca pe care o depune alături de asociația noastră este căldura cu care este primit de fiecare dată în secția de hematologie și zâmbetele de pe fețele pacienților săi.

Detalii organizatorice

Ședințele de care beneficiază pacienții de la secția de hematologie a Spitalului Colțea au loc de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri și implică diverse activități, în funcție de nevoile fiecărui pacient: recuperare fizică, kinetoterapie sau terapie prin masaj.

O ședință obișnuită durează între 40 și 50 de minute, în funcție de disponibilitatea pacienților la momentul respectiv.

Ședințele de kinetoterapie sunt individuale și personalizate în funcție de recomandările cadrelor medicale, de afecțiunile pacientului, dar și de vârsta acestuia. 

Ce se întâmplă după sedințe

Ședințele de kinetoterapie realizate cu regularitate, duc, în primul rând, la recăpătarea condiției fizice și a tonusului muscular necesare unei vieți normale. Pacienții care beneficiază de ședințe de kinetoterapie dezvoltă o dorință de mișcare și de reintrare în ritmul firesc al vieții mult mai mare, dar și o îmbunătățire considerabilă a moralului.