Partenierat cu Registrul Donatorilor

37

Parteneriat cu Registrul National al Donatorilor de celule stem hematopoietice

Ce este Registrul Național al Donatorilor de celule stem?

Anual, mii de persoane sunt diagnosticate cu boli hematologice sau ale sistemului imunitar, iar pentru mulți dintre ei singura șansă este transplantul de celule stem hematopoietice (CSH) de la persoane neînrudite cu ei. Găsirea unui donator compatibil este mult mai probabilă în proximitatea geografică a pacientului, de aceea majoritatea țărilor din lume și-au creat registre de donatori de celule stem, care în prezent cuprind peste 34 de milioane de donatori voluntari. 

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este  instituția publică din România care are drept misiune găsirea și asigurarea de donatori de celule stem hematopoietice compatibili pentru toți pacienții din România care au nevoie de un transplant CSH.

Ce face ARDCEL ca să ajute Registrul?

  • Mâncare pe gustul eroilor

Donatorii de celule stem sunt 100% voluntari. Actul lor de curaj și bunătate nu este remunerat, iar din respect pentru actul lor de bunătate, Programul Național de Transplant Medular le oferă câteva facilități cum ar fi: concediu medical pe durata internării, transport gratuit și gratuitate pentru analizele necesare donării.

 Tot din recunoștință pentru acești oameni-eroi, am decis să ne alăturăm și noi, ca asociație, în toate demersurile de sprijinire. Pentru că știm cu toții expresia „mâncare de spital”, ne-am gândit să le facem donatorilor o surpriză: pe perioada internării în spital le oferim posibilitatea de a-și comanda o mâncare delicioasă și plină de nutrienți, în funcție de preferințele personale.

  • Parteneriat în campaniile de promovare & înscriere în registrul donatorilor

Asociația ARDCEL și Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice au aceeași misiune, și anume încercarea de a salva cât mai mulți bolnavi care au nevoie de transplant CSH. Din acest motiv am format un parteneriat cu Registrul Donatorilor, prin care încercăm să le susținem acțiunile și să îi ajutăm. 

Parteneriatul nostru se concretizează prin participarea activă a ARDCEL la promovarea campaniilor de înscriere a donatorilor în registru, prin oferirea de transport și masă gratuită voluntarilor care se implică în acțiunile de promovare dar și prin participarea alături de Registrul Donatorilor la evenimente, conferințe și caravane destinate cauzei noastre comune.

Cel mai important eveniment la care ARDCEL participă alături de Registrul Naţional al Donatorilor este Ziua mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, care are loc în a treia sâmbătă a lunii septembrie, iar anul acesta are loc pe 21 septembrie. Acest eveniment are ca scop infomarea populației despre posibilitatea de a dărui, prin înscrierea în Registru, o șansă la viață pacienților care au nevoie de un transplant CSH.

  • Recrutare și coordonare a voluntarilor pentru campaniile registrului donatorilor

Pentru fiecare campanie demarată de Registrul Donatorilor este nevoie de cât mai mulți voluntari dedicați cauzei. ARDCEL se ocupă de recrutarea și coordonarea tuturor voluntarilor care iau parte la campaniile de informare cu privire la donarea de celule stem hematopoietice și promovare a înscrierii în Registrul Donatorilor.

Asociația noastră asigură coordonarea voluntarilor de către un membru cu experiență, condiții cât mai bune de lucru, masă și transport gratuite pe toată durata voluntariatului.

http://www.rndvcsh.ro/